Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρέστη σήμερα στην τελετή εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων (Αεροδρόμιο Δεκέλειας). Μετά την τελετή ο κ. Βενιζέλος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός και η ελληνική Πολιτεία τιμούμε σήμερα την Πολεμική μας Αεροπορία. Τιμούμε τους λεβέντες που υπερίπτανται ως προστάτες – άγγελοι πάνω από τους ελληνικούς ουρανούς και προστατεύουν, όχι απλά και μόνο την ακεραιότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια της χώρας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και σήμερα, ανήμερα της εορτής της Αεροπορίας, έγιναν όλες οι αναγκαίες κινήσεις, οι αναχαιτίσεις και οι αναγνωρίσεις που πρέπει ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος και η εθνική μας κυριαρχία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ένα σχόλιο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ευ. Βενιζέλος: Το μήνυμα του ελληνικού λαού είναι πολύ καθαρό και πάρα πολύ απλό. Οι Έλληνες πολίτες είπαν με την ψήφο τους χθες, πως θέλουν σταθερότητα, προοπτική και δικαιοσύνη. Και εμείς, ως κυβέρνηση που διαχειρίζεται μία εθνική κρίση και όχι μία παραταξιακή υπόθεση, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οφείλουμε να δώσουμε – και αυτό θα κάνουμε – στον κάθε Έλληνα πολίτη, το αίσθημα ασφάλειας και την προοπτική και την αισιοδοξία που χρειάζεται η εθνική οικονομία, που χρειάζεται η πατρίδα μας, για να ορθοποδήσει και να βγει δυνατή από αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, και χθες ημέρα εκλογών αλλά και σήμερα ημέρα εορτασμού της Αεροπορίας, όπου στις γιορτές έχει ακολουθηθεί μία άλλη συμπεριφορά, η Τουρκία προέβη σε κινήσεις που, αν όχι μας αιφνιδίασαν, δεν τις περιμέναμε. Σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στάσης αυτή η συμπεριφορά κατά τη γνώμη σας;

Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλά σκαμπανεβάσματα, υπάρχει μια συνεχής ένταση και ένας πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Έχω πει πολλές φορές ότι εμείς δεν ακολουθούμε μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο. Γι’ αυτό και αποχωρήσαμε από την άσκηση χθες και προχθές και αναγνωρίσαμε και αναχαιτίσαμε τα τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και παρέβησαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας σήμερα, ημέρα της γιορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η στάση της Ελλάδας είναι καλόπιστη, είναι δημιουργική, έχει ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς, που είναι το διεθνές δίκαιο. Από αυτό εμείς δεν πρόκειται να αποκλίνουμε. Είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μας ενδιαφέρει δε πάρα πολύ η σταθερότητα και η θεσμική προοπτική της Τουρκίας και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις να εξάγονται, αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι.

ΥΠΕΘΑ

Κάντε ένα σχόλιο