Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, ότι τα αιτήματα του Ισραήλ για θέματα ασφάλειας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη σε οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

Η κυρία Κλίντον και ο Ισραηλινός ηγέτης ολοκλήρωσαν σειρά επαφών για περισσότερες από επτά ώρες στην Νέα Υόρκη την Πέμπτη, με ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης για «ακλόνητη δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ και στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή».

Οι δύο πλευρές ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της απόφασης του Ισραήλ για επανέναρξη της εποικιστικής δραστηριότητας, μπορούν ακόμα να αποφέρουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ με ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα «που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφάλειας του Ισραήλ».

Το Ισραήλ επιδιώκει μακροχρόνια στρατιωτική παρουσία στην κοιλάδα του Ιορδάνη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, καθώς επίσης οικονομική βοήθεια για να χρηματοδοτήσει τις συμφωνίες ασφάλειας που είναι απαραίτητες εάν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

VOA

Κάντε ένα σχόλιο