Σχετικά με τη διαχείριση του ατυχήματος στην Κύπρο ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων στην πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι δεν υπήρξε σοβαρότητα στη διαχείριση των πρώτων ημερών του ατυχήματος. Το ΕΚΕΟ πρότεινε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος διαχείρισης και διαλεύκανσης του δυστυχήματος είναι να γίνει πλήρης αναπαράσταση του προκειμένου να γίνουν αντιληπτές όλες οι διαστάσεις των αιτίων και των επιπτώσεων. Τονίσαμε επίσης ότι οι πάσης φύσεως Γάλλοι, Βρετανοί, κλπ αλλοδαποί ειδικοί που κάλεσε η Κυβέρνηση πρέπει να δώσουν τα βιογραφικά τους στη δημοσιότητα προκειμένου να αξιολογηθούν και να ελεγχθούν από τον Κυπριακό Λαό. Αρκετά πια με τίτλους επιτροπών, αυτό που μετράει είναι τα ονόματα των μελών που τις απαρτίζουν, το βιογραφικό τους και η αξιοπιστία τους.

Προτείναμε ακόμη τη διεξαγωγή μιας μεγάλης επιστημονικής έρευνας σχετικά με την έκρηξη η οποία θα έριχνε φως στην υπόθεση και θα πλούτιζε με εμπειρία τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου όσο και τα πανεπιστήμια της και τους επιστήμονές της. Μας είπαν ότι μόνο ο Πρόεδρος Χριστόφιας μπορεί να εγκρίνει μια τέτοια ερευνητική πρόταση και ότι πρέπει να δούμε τους “κατάλληλους ανθρώπους”.   Όμως, το Ελληνικό Κέντρου Ελέγχου Όπλων δεν επεδίωξε να συναντήσει και δεν συνάντησε κανένα αξιωματούχο εκτός από τον Υπουργό Υγείας που μας κάλεσε ενώ ενημερώνουμε αποκλειστικά τους μόνους κατάλληλους και αρμόδιους ανθρώπους που είναι οι Κύπριοι Πολίτες.

Ζητούμε από τον Κυπριακό Λαό να στηρίξει την πρόταση του ιδρύματός μας για μια ανεξάρτητη επιστημονική μελέτη η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα όλων των κομμάτων της Κύπρου. Στη μελέτη αυτή θα συμμετέχουν επιστήμονες από όλη την Κύπρο ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό και εξοπλισμός που θα αναπαράγει μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών όλα τα σφάλματα και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην έκρηξη. Το λογισμικό αυτό μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό θα αποτελέσει τον πυρήνα εκπαίδευσης των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και των συναρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου σε θέματα ελέγχου εκρήξεων, ειδικών όπλων ακόμη και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευθύνεται για το ιστορικό αυτό δυστύχημα όμως γνωρίζουμε ότι θα ευθύνεται αν δεν δημιουργήσει τώρα τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές υποδομές για να μη ξανασυμβεί. Με θλίψη και απογοήτευση μάθαμε από τα Κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης ότι δημιουργήθηκε μια (ακόμη) επιτροπή για την αξιολόγηση άλλων εγκαταστάσεων αποθήκευσης πυρομαχικών, καυσίμων κλπ στην Κύπρο η οποία απαρτίζεται από ειδικούς και εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Δεν έχουμε πεισθεί για την ορθότητα της πράξης αυτής και ρωτάμε την Κυπριακή Κυβέρνηση: Ποιο από τα άτομα αυτά της επιτροπής γνωρίζει έστω και ένα φυσικό νόμο που αφορά τις επιπτώσεις μιας έκρηξης ως συνάρτηση της ισχύος της; Ποιος από αυτούς έχει έστω και λίγες ώρες επιμόρφωσης σε θέματα εκρήξεων μεγάλης ισχύος; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξει μια άλλη χημική έκρηξη διαφορετικής υφής σε μια άλλη εγκατάσταση της Κύπρου; Γιατί αυτοί που δήθεν επιμόρφωναν τα άτομα αυτά τόσο χρόνια στις διάφορες σχολές αστυνομίας, πυροσβεστικής κλπ δεν ερμήνευσαν την αδυναμία των «ειδικών» να εντοπίσουν τον προφανή κίνδυνο με αποτέλεσμα να παραπληροφορηθεί ο Υπουργός Αμύνης και ο Πρόεδρος Χριστόφιας περί της επικινδυνότητας του φορτίου;

Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων εγκάλεσε τους αρμοδίους διότι δεν εφάρμοσαν την πάγια διαδικασία διαχείρισης εκρήξεων μεγάλης ισχύος αποδεικνύοντας την έλλειψη κατάρτισης και εκπαίδευσης τους. Τώρα παρατηρούμε ορισμένους στις διάφορες επιτροπές που συστήνονται με την ταχύτητα του φωτός στην Κύπρο να μηρυκάζουν ορισμένοι ψήγματα των υποδείξεων που κάναμε και των πληροφοριών που δώσαμε.

Δεν κατάλαβαν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Κύπρου ποια είναι το επίπεδο της οπλικής μας εκπαίδευσης; Πόσα εδάφη της Κύπρου πρέπει να χαθούν ακόμη; Πόσα αεροσκάφη και ελικόπτερα να πέσουν ακόμη; Πόσες χιλιάδες τόνοι εκρηκτικών πρέπει να εκραγούν ακόμη στην αυλή των Ελλήνων (Ελλαδιτών και Κυπρίων); Πόσες υπογραφές αργυρώνητων αδαών και ανεκπαίδευτων «ειδικών» πρέπει να επικυρώσουν διεφθαρμένα συμβόλαια αγοράς οπλικών συστημάτων που καταρρακώνουν τον προϋπολογισμό του Κράτους;

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι σύμβουλοι του έκαναν ένα ολέθριο λάθος δεχόμενοι ενημέρωση και πληροφόρηση από «διοικητικούς αξιωματικούς» (όπως οι ίδιοι χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους) καθώς επίσης ίσως και από πάσης φύσεως γραφειοκράτες που όμως δεν εμφανίζεται το όνομά τους σε επίσημα έγγραφα. Τα άτομα αυτά δικαιολογημένα πλέον δηλώνουν ότι δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούσαν αυτό το «μικρό όπλο μαζικής καταστροφής».

Η συνεργασία μας με τον τ. Υπουργό Υγείας Δρ. Χρίστο Πατσαλίδη απέδωσε καρπούς από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το ίδρυμά μας χωρίς καμία αμοιβή έδωσε στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας τις σωστές οδηγίες για την διαχείριση του ατυχήματος τόσο στα στελέχη του Υπουργείου Υγείας όσο και στους συναρμόδιους φορείς. Ταχύτατα εκδώσαμε δελτίο τύπου στα Αγγλικά ενημερώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για την ασφάλεια της περιοχής ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Πρώτοι προτείναμε την άρση της απαγόρευσης κατανάλωσης τροφίμων ώστε να μην τραυματιστεί η οικονομία της περιοχής ενώ προβήκαμε σε σαφείς υποδείξεις προς το Γενικό Χημείο της Κύπρου ώστε να μην υπάρξουν γκρίζες ζώνες στις μετρήσεις και τα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και οι σύμβουλοι του θα κάνουν τώρα ένα τεράστιο λάθος αν δεν συμπεριλάβουν το κοινωφελές ερευνητικό κέντρο «Ελληνικό Κέντρο  Ελέγχου Όπλων» στις σχετικές επιτροπές τις οποίες τελικά όπως μαθαίνουμε στελεχώνουν άτομα χωρίς την απαραίτητη σχετική εμπειρία.

Απευθυνόμαστε λοιπόν με παρρησία δημοσίως πρώτα στον Κυπριακό Λαό και ύστερα στον Πρόεδρο Χριστόφια.  Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμπεριλάβει στις αρμόδιες επιτροπές και το κοινωφελές ερευνητικό κέντρο «Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων» ώστε να συμβάλουμε στις διαδικασίες που αφορούν τόσο το πρόσφατο δυστύχημα όσο και στα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή της επανάληψής του.

3 Σχόλια “Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Έκρηξη στην Κύπρο και οι Ευθύνες!”
 1. Ο/Ηαντι-εξουσιαστής λέει:

  Ο Χριστόφιας έκανε ακόμα ένα ερασιτεχνισμό εξουσιοδωτόντας ένα και μοναδικό άτομο που καμμιά σχέση με το αντικείμενο δεν έχει, αλλά είναι απλά νομικός. Χωρίς τεχνογνωσιακή βοήθεια και μέσα από ένα κακόγουστο live-show που αποσκοπούσε σε οτιδήποτε άλλο παρά στην επιστημονική έρευνα. Η αυτονόητη θεσμικά αντικειμενικότητα του δικάζοντα φάνηκε ότι εγκαταλείφθηκε πολύ μακρυά από το χώρο εξέτασης αφού το show περιείχε ακόμη και συναισθηματισμούς όπως εναγκαλισμούς του δικάζοντος με παραπονόμενους(!)-συγγενείς θυμάτων, διαμόρφωση της αίθουσας ακροάσεως σε νεκροταφείο κατόπιν ενεργειών κάποιων συγγενών με τοποθέτηση φωτογραφιών νεκρών απέναντι από τον εξεταζόμενο πρόεδρο, μέχρι και βρισιές στον εξεταζόμενο-πρόεδρο κάτω από την ανοχή και προστασία του άρχοντα της διαδικασίας. Η κατάληξη στο καθαρά υποκειμενικό του συμπέρασμα δε μπορεί παρά να θεωρηθεί επιεικώς απότοκο της ίδιας σαθρής κατάστασης του κράτους που περίγραψε ο ίδιος, που περιλαμβάνει από ερασιτεχνισμούς μέχρι και σκοπιμότητες. Εδώ απλά μας έπεισε ότι η κατάσταση αυτή ρίζωσε και στο χώρο της δικαιοσύνης, αφού ο ίδιος που εδώ φτήνει αυτήν την κατάσταση, κάπου αλλού ανάλαβε έναντι αμοιβής να τη στηρίξει(!!) Ανάλαβε την υπεράσπιση της εταιρείας HELIOS που εκμεταλλευόμενη ακριβώς αυτήν την κρατική ανυπαρξία πετούσε στα τυφλά μέχρι που δολοφόνησε 121 ανθρώπους, δηλαδή δεκαπλάσιους από τους νεκρούς του Μαρί. Φαίνεται τελικά ότι η συναισθηματική τοποθέτηση του κ. Πολυβίου έναντι νεκρών μάλλον πελατειακή φύση έχει.

 2. Ο/ΗΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ λέει:

  ΦΑΝΗΚΕ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Κ. ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΝΑ ΘΑΨΕΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ, ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΟΤΑΝ ΒΡΥΣΤΙΚΕ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΘΥΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟΝ ΥΒΡΗΣΤΗ ΤΟΥ. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ, ΕΜΟΙΑΖΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ, ΠΑΡΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ. ΟΙ ΑΣΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΞΩΦΘΑΛΜΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ Κ. ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ. ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΨΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΙΚΕ, ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ, ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥΣ.

 3. Ο/ΗRomfaia λέει:

  Ο Χριστοφιας εκανε λαθος:
  που δεν καλεσε απο την αρχη το ΕΚΕΟ,
  που εβαλε τον Πολυβιου να βγαλει πορισμα,
  που διορισε ηλιθιους στην θεση υπουργων,
  που αφεθηκε να παραπλανηθει απο “διοικητικους αξιωματικους”,
  που δεν γνωριζε την γειτνιαση της Ναυτικης Βασης και του σταθμου του Βασιλικου,
  που υποσχεθηκε στον Ασαντ να μην πουλησει και καταστρεψει τα πυρομαχικα,
  που δεν ειπε συγγνωμη στους συγγενεις των θυματων,
  που διχαζει τον λαο χαρακτηριζοντας τους Αγανακτησμενους “δηθεν” και “πραξικοπηματιες”,
  που δεσμευτηκε να αναλαβει τις ευθυνες που θα του καταλογιζε το πορισμα και μετα αλλαξε γνωμη,
  που καταποντιζει ενα ολοκληρο κομμα για να παραμεινει στην εξουσια,
  που καταβαραθρωσε την αξιοπιστια της κυβερνησης και της Κυπρου,
  που καταντησε τον θεσμο της προεδριας ανεκδοτο της ημερας,
  που ΔΕΝ γνωριζε και δεν ηταν ενημερος γιατι περιστοιχιζεται απο ηλιθιους που ο ιδιος επελεξε,
  Τελικα που εκανε το σωστο? Στο τελος της ημερας δεν πρεπει να παραιτηθει μονο για το Μαρι, αλλα και για ολη την παρωδια που ακολουθησε!
  ΥΓ: Φανταζομαι οτι θα κλεισετε και σ αυτο το αρθρο τα σχολια, οπως κανατε και στο αλλο! Αναρωτιεμαι, ομως, γιατι το κανετε αυτο! Ποσα θα παρει το ΕΚΕΟ, οεο? Ποσα στοιχιζει ενα… πορισμα?

 4.  
Κάντε ένα σχόλιο