Η όλη διαχείριση της έκρηξης υπήρξε ατελής αρχικά αλλά στη συνέχεια και με την παρέμβαση του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων άρχισε να ακολουθεί την ενδεδειγμένη πορεία διαχείρισης ατυχημάτων όπλων μαζικής καταστροφής. Το πρώτο μεγάλο λάθος που αφορά την υπόθεση ήταν η ίδια η μεταφορά των κιβωτίων εκρηκτικών στους δρόμους της μεγαλονήσου. Εκατοντάδες τόνοι εκρηκτικών μετακινήθηκαν σαν να επρόκειτο για καύσιμα η άλλα απλώς εύφλεκτα υλικά. Ένα ατύχημα στο δρόμο ίσως προκαλούσε εκατόμβη θυμάτων. Απλά φύλαξε ο Θεός και δεν θρηνήσαμε θύματα στους δρόμους. Υπήρχε συνοδεία στρατού και πυροσβεστικής στο κονβόι των εκατοντάδων τόνων εκρηκτικών η υπήρχε απλώς αστυνομική συνοδεία ώστε να μη γίνει αντιληπτό το φορτίο;

Το δεύτερο λάθος ήταν η παράλειψη της πρώτης φάσης  διαχείρισης ατυχήματος που είναι η εκκένωση πληθυσμού. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη επικίνδυνων ουσιών γύρω από το σημείο μηδέν της έκρηξης είναι αδιανόητο να μην απομακρυνθεί ο πληθυσμός (εξ’ άλλου δεν ήταν και πυκνοκατοικημένες περιοχή) και να αρχίσει η περισυλλογή χιλιάδων αγνώστου σύστασης μεταλλικών αντικειμένων που προέρχονται από μία χώρα με βεβαρυμένο μητρώο όσον αφορά την πρόθεση κατασκευής «ειδικών όπλων» και κατευθύνονται προς μια άλλη με αντίστοιχο «φάκελο». Η εμπλοκή του καλού συναδέλφου και καθηγητή Κώστα Παπανικόλα στον έλεγχο της ραδιενέργειας και της Διευθύντριας του Χημείου κ. Κανάρη στον έλεγχο τοξικών μετάλλων εμπνέει εμπιστοσύνη στο ίδρυμα μας  και αποδεικνύει ότι παρά τις μέχρι τώρα ατέλειες και αμέλειες της διαδικασίας η Κυβέρνηση άρχισε να κάνει σωστές επιλογές στη διαχείριση αυτής της μεγαέκρηξης.

Φυσικά απαράδεκτο παραμένει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η στρατιωτική ανάλυση της έκρηξης και των επιπτώσεων αυτού του όπλου μαζικής καταστροφής επαφίεται σε πυροτεχνουργούς σαν να πρόκειται για μία νάρκη η χειροβομβίδα (η γκαζάκια προπανίου)

Θα δημοσιεύουμε συνεχώς τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά και συμβουλές διαχείρισης του ατυχήματος (αν μας αφήσει η Forthnet και δεν μπλοκάρει την ιστοσελίδα μας)

Κάντε ένα σχόλιο