ενδοσχολική βία νεανική εγκληματικότηταΤο γεγονός ότι οι περιπτώσεις βίας στα σχολεία αυξάνονται μέρα με τη μέρα δημιουργεί έντονο προβληματισμό σε γονείς και κηδεμόνες αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Έρευνες που διενεργήθηκαν στα τέλη του 2007 καταδεικνύουν ότι η βία μεταξύ ανηλίκων είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά σχολεία. Ο εκφοβισμός και η επιθετικότητα δεν έχουν γεωγραφικά όρια αφού ανάλογα περιστατικά καταγράφονται και στα αστικά κέντρα και στις αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας και σε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης που δείχνουν ότι το 22,5% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή λεκτικού, σωματικού, σεξουαλικού ή άλλου τύπου εκβιασμού και βίας με συχνότητα δύο ως τρεις φορές τον μήνα ή και περισσότερο. Επίσης ένας στους δέκα μαθητές παραδέχεται ότι έχει ασκήσει κάποια μορφή εκφοβισμού σε συμμαθητές του.

Τα βίαια περιστατικά εκτιμώνται διαφορετικά από μαθητές και δασκάλους αναδεικνύοντας μια επιπλέον παράμετρο του φαινομένου. Οι μαθητές θεωρούν ότι οι δάσκαλοι τους αντιλαμβάνονται μόλις το ένα τρίτο των περιπτώσεων σε αντίθεση με τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν ότι βοηθούν στον τερματισμό των βίαιων περιστατικών στη πλειοψηφία τους.

Οι απαντήσεις όμως τον μαθητών φωτίζουν και τις σχέσεις συνεργασίας των καθηγητών με τους γονείς για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Σχέσεις αδύναμες και άτονες καθώς οι μαθητές θεωρούν ότι οι έξι στους δέκα γονείς ποσοστό δηλαδή 61,54% δεν μιλούν με εκπροσώπους του σχολείου για να πάψουν τα φαινόμενα εκφοβισμού.

Για να βρεθεί λύση, επιμένουν οι ειδικοί, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πρωτίστως να μιλούν. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ σχολείου και μαθητών που είναι το σημαντικότερο όλων.

Πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο όμως όταν η πλειοψηφία των μαθητών συμφωνεί ότι απουσιάζει η ουσιαστική στήριξη είτε από το σχολείο είτε από την οικογένεια. Μια συνωμοσία σιωπής εμποδίζει τα παιδιά να μοιραστούν τα προβλήματα τους και να ζητήσουν βοήθεια».

Η προτροπή των ειδικών και επιστημόνων προς γονείς και εκπαιδευτικούς φαίνεται να ταυτίζεται καθώς επιμένουν «μάθε να ακούς τα παιδιά». Έτσι η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας θα έχει αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ:VOA

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.