στρατιωτική ακαδημία west point ΗΠΑΠολύ συχνά οι Ευέλπιδες ζητούν να μάθουν τον τρόπο εκπαίδευσης των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό το Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) κάνει μια συνοπτική περιγραφή της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ που βρίσκεται περίπου ογδόντα χιλιόμετρα βόρεια της Νέας Υόρκης κοντά στον ποταμό Χάντσον. Τα κτίρια της σχολής καταλαμβάνουν έναν μικρό μόνο χώρο από τα εξήντα τέσσερα στρέμματα που διαθέτει.

Η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ στο West Point θεωρείται σήμερα η πιο αξιόλογη στρατιωτική ακαδημία στον κόσμο. Επιτυγχάνει την αποστολή της διαμορφώνοντας την προσωπικότητα των δοκίμων της διανοητικά, σωματικά, στρατιωτικά, ηθικά, πνευματικά και κοινωνικά. Οι φοιτητές της, που αποτελούν το Σώμα των Δοκίμων, αριθμούν περίπου 4.400 ενώ κάθε χρόνο περίπου 1000 νέοι αξιωματικοί αποφοιτούν με το βαθμό του ανθυπολοχαγού (2nd Lieutenant) του αμερικανικού στρατού. Πρόσφατα το ίδρυμα Forbes κατέταξε την ακαδημία του West Point ως κορυφαία ανάμεσα σε όλα τα κολέγια και τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ στις προπτυχιακές σπουδές.

Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα αποτελείται από τριάντα ένα βασικά προγράμματα σπουδών ενώ παράλληλα υπάρχουν και προγράμματα σπουδών επιλογής που επιτρέπουν στους δοκίμους να εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό ορισμένα αντικείμενα. Μαζί με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού απονέμεται στους αποφοίτους και Bachelor of Sience δηλαδή πανεπιστημιακό πτυχίο θετικών επιστημών έτσι ώστε οι νέοι ανθυπολοχαγοί να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις του σημερινού στρατιωτικού ηγήτορα.

Το πρόγραμμα σωματικής αγωγής στο West Point συμπεριλαμβάνει μαθήματα φυσικής αγωγής αλλά και αθλοπαιδιές. Κάθε δόκιμος συμμετέχει σε ένα αθλητικές ομάδες και λαμβάνει μέρος σε διαπανεπιστημιακά αθλητικά γεγονότα.

Το στρατιωτικό πρόγραμμα ξεκινάει από την πρώτη κιόλας ημέρα των δοκίμων στο West Point. Η στρατιωτική εκπαίδευση διεξάγεται κυρίως το καλοκαίρι όπου οι νέοι δόκιμοι υφίστανται τη βασική εκπαίδευση ενώ οι δευτεροετείς υφίστανται εκπαίδευση στον στίβο μάχης. Οι τριτοετείς και οι τεταρτοετείς εκπαιδεύονται τα καλοκαίρια σε στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε όλον τον πλανήτη παρακολουθώντας προχωρημένα προγράμματα εκπαίδευσης (αλεξίπτωτα, χειμερινή διαβίωση κλπ). Η ηθική πνευματική και κοινωνική διάπλαση διαμορφώνεται επισήμως και ανεπισήμως κατά τη διάρκεια των σαράντα εφτά μηνών των σπουδών ενός δοκίμου στο West Point. Αυτό επιτυγχάνεται με την επίσημη διδασκαλία των αρχών του στρατιωτικού επαγγέλματος, με εθελοντικά θρησκευτικά καθήκοντα, με την αλληλεπίδραση με το προσωπικό της σχολής και με ένα εντατικό πρόγραμμα επισκεπτών ομιλητών. Οι δόκιμοι αναπτύσσουν το απαραίτητο ήθος στην προσωπικότητά τους ακολουθώντας πιστά τον κώδικα τιμής των δοκίμων δηλαδή « Ένας δόκιμος δεν ψεύδεται, δεν εξαπατά, δεν κλέβει αλλά ούτε ανέχεται αυτούς που το κάνουν».

Ημέρα απονομής του δαχτυλιδιού στους δοκίμους

Η σχολή δέχεται άντρες και γυναίκες και ο συναγωνισμός για την εισαγωγή είναι εξαιρετικά έντονος και απαιτητικός. Οι υποψήφιοι αξιολογούνται σε θέματα ακαδημαϊκής φύσεως, φυσικής κατάστασης και ηγετικών ικανοτήτων.

Η ζωή των δοκίμων είναι πολύ απαιτητική αλλά το West Point έχει το πιο επιτυχημένο εξωδιδακτικό πρόγραμμα στην Αμερική ενώ το πανεπιστήμιο του Princeton έρχεται τρίτο στην κατηγορία αυτή. Στις δραστηριότητες αυτές εντός της σχολής περιλαμβάνονται κατάβαση πλαγιάς με σκί, γκολφ κλπ. Υπάρχουν αθλητικές ομάδες ορειβασίας, αναρρίχησης, και άλλα. Ακόμη οι δόκιμοι μπορούν να πάρουν μέρος σε μουσικές συναυλίες, θεατρικά δρώμενα.

Η ιστορία του West Point είναι μέρος της αμερικανικής ιστορίας των ΗΠΑ. Από την ημέρα της ιδρύσεώς της στις 16  Μαρτίου 1802, μια πολύ δημοφιλής έκφραση των καθηγητών της σχολής είναι ότι « το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας που διδάσκουμε γράφτηκε από τους ανθρώπους που διδάσκουμε». Μεγάλοι στρατιωτικοί ηγέτες όπως οι στρατηγοί Grant and Lee, Pershing and MacArthur, Eisenhower and Patton, Schwarzkopf and Petraeus είναι ανάμεσα στους πενήντα χιλιάδες αποφοίτους της σχολής μέχρι το έτος 2009. Αμέτρητοι άλλοι απόφοιτοι της σχολής μετά την στρατιωτική τους καριέρα κατέλαβαν υψηλές θέσεις στην κοινωνία ως πολιτικοί, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δικηγόροι, γιατροί, επιχειρηματίες.

Καθοδηγούμενοι πάντα από το ρητό Καθήκον, Τιμή, Πατρίδα το West Point συνεχίζει να παράγει στρατιωτικούς ηγήτορες του Αμερικανικού Στρατού του Εικοστού Πρώτου Αιώνα.

YouTube Preview Image

YouTube Preview Image

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.