YouTube Preview Image

Μετά από το θόρυβο που προέκυψε σχετικά με την εξουδετέρωση πυρομαχικών στην περιοχή της Αποθήκης Πυρομαχικών 361 ΠΑΠ Κυψελοχωρίου (Στρατόπεδο Ζιώγα) όπου η εταιρία Soukos Robots S.A. έχει αναλάβει την εξουδετέρωση (καταστροφή) ληγμένων πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού οι κάτοικοι της περιοχής απευθύνθηκαν στον Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) για επιστημονική υποστήριξη. Το EKEO μετά από σειρά επαφών, δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων τελικά έλαβε την άδεια του Γενικού Επιτελείου Στρατού προκειμένου να κάνει επιτόπια αυτοψία και να ενημερώσεις τους κατοίκους της περιοχής για την υπάρχουσα κατάσταση. Σαφής οδηγία του Αρχηγού ΓΕΣ ήταν (α) να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα πραγματικά περιστατικά και τις δραστηριότητες εντός της 361 ΠΑΠ και (β) να κατατεθεί και η άποψη του EKEO για την πλήρωση των συνθηκών ασφαλείας στη διαδικασία καταστροφής πυρομαχικών εντός της 361 ΠΑΠ.

Στις 10 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 14:00 ο Διευθυντής του EKEO Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος συνοδεύμενος από την Πρόεδρο του Κυψελοχωρίου κ. Πηλία Σουκοβέλου (καθώς και άλλους κατοίκους) συναντήθηκε εντός του στρατοπέδου με το Διοικητή της 361 ΠΑΠ (καθώς και αξιωματικούς της μονάδας) ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Soukos Robots κ. Κώστας Σούκος.

Η έρευνα του EKEO στηρίχθηκε σε επιτόπιες επιστημονικές μετρήσεις, επιδαψίλευση και επισκόπηση πυρομαχικών, συνεντεύξεις αξιωματικών της 361 ΠΑΠ και επισκόπηση του χώρου εξουδετέρωσης πυρομαχικών και της γύρω περιοχής εντός της μονάδας

Από την έρευνα του EKEO προέκυψαν τα εξής:

Δεν υπάρχουν ραδιενεργά βλήματα (πχ ουρανίου) μεταξύ αυτών που ετέθησαν υπ’ όψιν του EKEO και είναι αποθηκευμένα στην 361 ΠΑΠ. Ο χώρος σαρώθηκε με ανιχνευτή α, β, γ πυρηνικής ακτινοβολίας και δεν διαπιστώθηκε καμία πηγή ραδιενέργειας στην περιοχή καταστροφής πυρομαχικών. Τα πυρομαχικά που καταστρέφονται επιδαψιλεύθηκαν από τα στελέχη του EKEO και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για συνήθη συμβατικά βλήματα που περιέχουν συμβατικό γέμισμα και συμβατική κεφαλή.

Ο χώρος σαρώθηκε με ανιχνευτή υψίσυχνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και δεν διαπιστώθηκε καμία πηγή στην περιοχή 0-9 GHZ που να υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια ακόμη και για τους εργάτες και τα στελέχη εντός του στρατοπέδου

Οι εκσκαφές που είχαν θορυβήσει τους κατοίκους είναι τελικά γεώτρηση για την υδροδότηση της μονάδας όπου ήδη έχει τοποθετηθεί σωλήνας και οι σχετικές υδραυλικές εγκαταστάσεις. Καμία αποθήκευση αποβλήτων η εκρηκτικών δεν έγινε στη γεώτρηση

Δεν υπάρχουν πυρομαχικά εντός του στρατοπέδου που να προέρχονται από άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας (πχ Κόσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ)

Δεν υπάρχει κανένας χώρος εντός του εδάφους του στρατοπέδου όπου να αποθηκεύονται απόβλητα η άλλα τοξικά υλικά τα οποία στη συνέχεια μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα η να επιμολύνουν τη γύρω περιοχή

Μακροσκοπικά δεν παρατηρήθηκε καμία έκλυση η διαρροή νέφους εκτός στρατοπέδου (η σε αποστάσεις δεκάδων μέτρων από τη διάταξη καταστροφής πυρομαχικών). Εκ πρώτης όψεως η διαδικασία δεν προκαλεί έκλυση νέφους ακόμη και σε μικρές σχετικά αποστάσεις από το εργοτάξιο. Λεπτομερείς μετρήσεις δεν έγιναν διότι η έρευνα αφορούσε τους κατοίκους και όχι τους εργάτες που χειρίζονται το μηχάνημα (η τα στελέχη της μονάδας)

Η συνολική εκρηκτική ισχύς των πυρομαχικών εντός του στρατοπέδου είναι μικρότερη από αυτή που υπήρχε πριν την έναρξη της δραστηριότητας καταστροφής των πυρομαχικών αφού έχουν απομακρυνθεί πυρομαχικά από το στρατόπεδο αντί να έρχονται νέες ποσότητες

Η έκρηξη που θορύβησε πρόσφατα τους κατοίκους ήταν μια ελεγχόμενη έκρηξη σε μικροποσότητα πυρίτιδας εντός ορύγματος για δοκιμαστικούς λόγους. Η ισχύς της έκρηξης ήταν ελάχιστη και δεν μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κανένα κάτοικο της περιοχής εκτός στρατοπέδου αλλά ούτε και άλλα άτομα εντός στρατοπέδου αν ήταν σε απόσταση δεκάδων μέτρων. Η Διοίκηση της 361 ΠΑΠ προθυμοποιήθηκε να επαναλάβει την έκρηξη για να διαπιστωθεί η ασφάλεια της αλλά δεν θεωρήθηκε σκόπιμο αφού το EKEO έλαβε την υπόσχεση ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Η συνολική υπάρχουσα ποσότητα εκρηκτικών υλών εντός των πυρομαχικών που πρόκειται να καταστραφούν (όχι παραπάνω από πενήντα κιλά νιτρογλυκερίνης σύμφωνα με τους αξιωματικούς) είναι επιμερισμένη σε πολλά ληγμένα πυρομαχικά και είναι πολύ μικρότερη από αυτή που υπήρχε εντός της 361 ΠΑΠ για πολλά χρόνια. Ακόμη και αν εκραγεί ολόκληρη αυτή η ποσότητα ακαριαία στο ίδιο ακριβώς σημείο εντός του στρατοπέδου (ακραίο, χείριστο έως απίθανο σενάριο) κανείς δεν θα κινδυνεύσει σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 1000 μέτρα από το σημείο της έκρηξης αν και σίγουρα θα υπάρξει ψυχολογική επιβάρυνση λόγω του δυνατού θορύβου και της αμφιθεατρικής δομής της 361 ΠΑΠ που εστιάζει προς το χωριό. Ο τρόπος της (αραιής) αποθήκευσης των πυρομαχικών που υπέδειξε το EKEO μπορεί να αποκλείσει ακόμη και αυτό το ακραίο σενάριο. Για να αντιληφθούν οι κάτοικοι την απόσταση ασφαλείας στην οποία βρίσκονται σημειώνουμε ότι η έκρηξη ισχύος 500 περίπου τόννων νιτρογλυκερίνης στην Κύπρο (Ναυτική Βάση) προκάλεσε σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων πολύ μικρές ζημιές (πχ θραύση τζαμιών) .

Σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες δηλώσεις του Διοικητή της 361 ΠΑΠ και των άλλων αξιωματικών η μεταφορά των πυρομαχικών εντός και εκτός της ΠΑΠ γίνεται λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, σε ικανές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και μεταφέρονται πάντα μικροποσότητες ώστε και σε περίπτωση ατυχήματος να μην κινδυνεύσουν πολίτες.

YouTube Preview Image

Κατά συνέπεια το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων θεωρεί ότι

Α) Υπάρχει πραγματική ανάγκη στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταστραφούν (εξουδετερωθούν) τα ληγμένα πυρομαχικά ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος στο μέλλον ούτε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά ούτε και για τους πολίτες. Η καθυστέρηση στην εξουδετέρωση των τεραστίων ποσοτήτων ληγμένων πυρομαχικών που διαθέτει η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Είναι πιο επικίνδυνο να παραμένουν αποθηκευμένα τα πυρομαχικά αυτά (έκρηξη, ατύχημα, κλοπή, δολιοφθορά, τρομοκράτες κλπ) από το να καταστραφούν με ένα ασφαλή και ακίνδυνο τρόπο.

Β) Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν διαπιστώνεται κάποιος προφανής κίνδυνος εκτός στρατοπέδου για τους κατοίκους της περιοχής (ιδιαίτερα στις αποστάσεις των κατοικιών τους) λόγω των δραστηριοτήτων εξουδετέρωσης πυρομαχικών εντός της 361 ΠΑΠ. Αντιθέτως, ο σημερινός κίνδυνος λόγω της ύπαρξης πυρομαχικών στην 361 ΠΑΠ για τους κατοίκους της περιοχής εμφανίζεται μικρότερος (λόγω μείωσης των ποσοτήτων) από αυτόν που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Γ) Ο Διοικητής της 361 και όλα τα άλλα στελέχη της μονάδας συνεργάστηκαν υποδειγματικά με το EKEO παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία.

Δ) Η παρέμβαση της Προέδρου κ. Πηλίας Σουκοβέλου και των άλλων κατοίκων είναι αξιέπαινη και δικαιολογημένη λόγω της πρωτόγνωρης αυτής διαδικασίας εξουδετέρωσης πυρομαχικών στην περιοχή τους. Η Πρόεδρος και οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να συνεχίσουν την παρακολούθηση της διαδικασίας αυτής και στην περίπτωση που διαπιστώσουν αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση που τους ανησυχούν μπορούν να επικοινωνούν με το EKEO προκειμένου να διεξαχθούν νέες έρευνες.

Το Ελληνικό Κέντρου Ελέγχου Όπλων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον κ. Αρχηγό ΓΕΣ Αντγο Φραγκούλη Φράγκο για τον υποδειγματικό τρόπο που απάντησε στις ανησυχίες των κατοίκων και την άδεια που χορήγησε στο EKEO να διεξαγάγει αυτοψία και έρευνα εντός της 361 ΠΑΠ.

Αποποίηση Ευθυνών
Όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις και συμπεράσματα του πορίσματος στηρίζονται (α) στην εικόνα και τις μετρήσεις που διαπίστωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Όπλων Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος και τα στελέχη του EKEO τη συγκεκριμένη ημέρα της έρευνας και (β) στις συνεντεύξεις που πήρε το EKEO από τους υπεύθυνους αξιωματικούς τη συγκεκριμένη ημέρα της έρευνας. Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνθήκες αυτές που ίσχυαν την ημέρα της έρευνας δεν καλύπτεται από το πόρισμα που δημοσιεύεται σήμερα. Δεν επιτρέπεται η αποσπασματική παρουσίαση του παρόντος πορίσματος και κάθε αναφορά σε αυτό πρέπει να γίνεται με πλήρη αναφορά στο σύνολο του πορίσματος που θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του EKEO. Η μελέτη του EKEO αφορά αποκλειστικά την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής εκτός στρατοπέδου στις αποστάσεις των κατοικημένων περιοχών και όχι την ασφάλεια των εργατών και στελεχών εντός του στρατοπέδου που είναι υποκείμενοι στους συνήθεις εργασιακούς κινδύνους διαχείρισης και καταστροφής πυρομαχικών. Η περίπτωση δολιοφθοράς, κλοπής πυρομαχικών, τρομοκρατικής-εγκληματικής ενέργειας, πυρκαγιάς η άλλης απρόβλεπτης φυσικής καταστροφής δεν καλύπτεται από την παρούσα μελέτη.
Η παρούσα μελέτη έγινε στα πλαίσια της κοινωφελούς δραστηριότητας του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων και έχει απλώς συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν δεσμεύει κανένα φορέα ενώ είναι υποκείμενη σε αβλεψίες όπως κάθε επιστημονική μελέτη. Απολύτως καμία ευθύνη δεν φέρουν τα στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων για αποφάσεις που θα ληφθούν η δεν θα ληφθούν εξ’ αιτίας της παρούσας μελέτης. Το EKEO εγγυάται πλήρως την ασφάλεια μόνο των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που τίθενται επισήμως υπό τον έλεγχο του ιδρύματος με την προϋπόθεση ότι οι φορείς ανάθεσης ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου Όπλων.

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.