YouTube Preview Image
«Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι βουλευτές,

Ναύαρχε Παππά,

Επίτιμε Αρχηγέ του Γ.Ε.Ε.Θ.Α.,

Κύριε Αρχηγέ του Γ.Ε.Ε.Θ.Α.,

Κύριε Αρχηγέ του Γ.Ε.Ν.,

Ήρωες αγωνιστές του πληρώματος του Βέλος,

Αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή σε ένα στρατιώτη, σήμερα που εκτελώ τα καθήκοντα του υπηρεσιακού Υπουργού Εθνικής Αμύνης, να είμαι εδώ σε αυτή τη θερμή τελετή, η οποία διεξάγεται και επιβεβαιώνει την πίστη των Ελλήνων στη Δημοκρατία, στην ελευθερία και στους όρκους τους οποίους δίδουμε από μικρά παιδιά.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαστε σήμερα εδώ, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, για να τιμήσουμε τους πρωταγωνιστές της επετείου της αντιστασιακής ενέργειας του πληρώματος του αντιτορπιλικού «Βέλος» κατά του δικτατορικού καθεστώτος.

Τα ιστορικά γεγονότα και το νόημα της επετείου μας το περιέγραψαν με πληρότητα ο Ναύαρχος Παππάς, ο νυν διοικητής του αντιτορπιλικού και με ενάργεια ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ο κ. Χρηστίδης.

Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω κάποια σημεία. Η πράξη του πληρώματος του αντιτορπιλικού Βέλος είχε παγκόσμια απήχηση, εκφράζοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν είχαν απωλέσει τα δέοντα της Δημοκρατίας. Ο τρόπος ενέργειας που επέλεξε το πλήρωμα έφερε την σφραγίδα πατριωτών στρατιωτών αφού δεν υπήρξαν απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, καταστροφή υλικού και μέσων.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι το κίνημα του ναυτικού επεξεργάζονταν και πιο δυναμικούς και ακραίους τρόπους ενέργειας. Οι πρωτεργάτες εξέθεσαν σε κινδύνους όχι μόνο στους εαυτούς τους αλλά και τις οικογένειές τους. Και όταν λέω κινδύνους αυτό συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια. Υπέφεραν οικογένειες και το γνωρίζω πολύ καλά, γιατί έχω επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν αυτοί αντιπαρήλθαν με την λεβεντιά τους, με την πίστη τους ότι επιτελούν ένα καθήκον υπέρτατο και αγωνίστηκαν για τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι παρά τη δυσχερή δημοσιονομική συγκυρία της Ελλάδος, η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα με άρτιο εξοπλισμό και εξαιρετικά στελέχη, τα οποία σέβονται και τιμούν το Σύνταγμα και είναι αφοσιωμένα αποκλειστικά στην αποστολή τους, που είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας.

Κύριε Υπουργέ και εκπρόσωπε του Πρωθυπουργού,

Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι το ηθικό των στελεχών ήταν, είναι και παραμένει υψηλό. Διότι έχουν πίστη στα ιδεώδη. Διότι έχουν αρχές. Και πάνω από όλα πιστεύουμε το εξής: ότι αν διολισθήσεις οικονομικά και έχεις απώλειες, αυτές κάποια στιγμή αποκαθίστανται. Εάν όμως χάσεις την εθνική σου κυριαρχία, την εθνική σου ασφάλεια και διολισθήσεις γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά, τότε πολύ δύσκολα αυτά αποκαθίστανται.

Με αυτά λοιπόν ως γνώμονα και για το μικρό χρονικό διάστημα που ήδη έχουμε αναλάβει την ευθύνη, πιστεύω ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις με σύνεση και σωφροσύνη και με το ωραίο ρητό το οποίο διακατέχει το Πολεμικό μας Ναυτικό, του οποίου την αξιοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο – όπως και όλων των Ελλήνων – ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Και είμαι βέβαιος ότι αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την αποκατάσταση της όποιας οικονομικής δυσκολίας που διέρχεται σήμερα η πατρίδα.

Ο Ναύαρχος Νικόλας Παππάς και το πλήρωμα του, αποτέλεσαν με την πράξη τους παράδειγμα δημοκρατικής νομιμότητας, αξιοπρέπειας και ελεύθερης βούλησης. Για αυτό αποτελούν πλέον αυτοί, όπως και το αντιτορπιλικό Βέλος μέρος της Ιστορίας του Έθνους.

Αγαπητέ Ναύαρχε Παππά,

Στο πρόσωπό σας τιμούμε όλους τους συμμετέχοντες στο κίνημα του Ναυτικού, παρόντες και μη. Αλλά ας μου επιτραπεί να πω ότι αποδίδουμε τιμή επίσης σε όλους τους στρατιωτικούς που όταν έπρεπε, εξέφρασαν όχι μόνο την αντίθεση τους στην δικτατορία, αλλά θυσίασαν την ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά τα οποία μας παρέδωσαν οι προγονοί μας.

Ευχαριστώ και πάλι που σήμερα μου δώσατε την ευκαιρία με αυτές τις λίγες κουβέντες να πω και εγώ την άποψη των εν ενεργεία στρατιωτικών, μιας και ακόμα δεν πιστεύω ότι έχω βγάλει την στολή.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.