Μετά από πρόταση του Διευθυντή του τομέα Φυσικών Επιστημών Αν.Καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής Δρ. Θεοδώρου Λιόλιου το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της ΣΣΕ αποφάσισε με ενθουσιασμό να καλέσει το διάσημο Ακαδημαϊκό Καθηγητή Δρ. Δημήτρη Νανόπουλο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για να δώσει διάλεξη για θέματα που αφορούν το μέτωπο της επιστήμης της φυσικής. Ο Κοσμήτορας της ΣΣΕ Καθηγητής Δρ. Ανδρέας Δημητρίου επικοινώνησε ήδη με τον διάσημο φυσικό και συνεννοήθηκαν για την εκδήλωση η οποία θα γίνει  την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 10:30 στο κεντρικό αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Περίληψη της Ομιλίας του: «Χαρακτηριστικό της ύλης από την οποία ΟΛΑ είναι παράγωγα, είναι η μάζα. Όλα τα βασικά συστατικά της ύλης, quarks, λεπτόνια…, έχουν μάζα και σύμφωνα με το Καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model) η μάζα αυτή προέρχεται από το μηχανισμό του Higgs, που προτάθηκε το 1964! Περιμέναμε περίπου 50 χρόνια για να δούμε τελικά τα πρώτα ίχνη του σωματιδίου Higgs στο μεγάλο πείραμα LHC του CERN. Η ανακάλυψη αυτή ξεφεύγει από τα στενά όρια μιας συγκεκριμένης ομάδας φυσικών και απαντά σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα όλων των εποχών: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΜΑΖΑ; Η πειραματικά τεκμηριωμένη/με ισχυρές ενδείξεις απάντηση σ’ αυτό το τόσο μεγάλο ερώτημα που θέλω να πιστεύω ότι αφορά όλους μας, θα είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας μου.»

Όπως τόνισε ο Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος «Συχνά οι Ευέλπιδες με ρωτούν για το έργο του μεγάλου αυτού φυσικού που όλοι εμείς οι νεώτεροι φυσικοί θεωρούμε δάσκαλο μας και πρότυπο. Θεώρησα ότι η παρουσία του στη ΣΣΕ θα ήταν μεγάλη τιμή για όλους μας και μοναδική ευκαιρία για τους Ευέλπιδες να γνωρίσουν από κοντά τον διασημότερο Έλληνα Φυσικό μετά το Δημόκριτο». Η παρουσία του Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου δεν θα είναι απλώς μια διάλεξη όπως οι άλλες αλλά η ΣΣΕ ελπίζει στην υποστήριξη του σε θέματα επιστημών. Ήδη η Σχολή Ευελπίδων έχει αποφασίσει την απονομή του τίτλου του επίτιμου Διδάκτορα της ΣΣΕ στον διάσημο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος αποδέχθηκε. «Στο μέλλον, θα προτείνω στην Ακαδημαϊκή Συνέλευση της Σχολής Ευελπίδων να απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα της ΣΣΕ στον Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο, έτσι ώστε η παγκόσμια ακτινοβολία του να ενισχύσει την ιστορική Στρατιωτική Ακαδημία καθώς και το επιστημονικό επίπεδο του Στρατού γενικότερα», ανέφερε ο Καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος στους συνεργάτες του στη ΣΣΕ. Η εκδήλωση θα ανέβει όλη σε βίντεο στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΟ και στο youtube ενώ ίσως την παρακολουθήσουν και σπουδαστές της Σχολής Ικάρων και Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και άλλων σχολών αν το επιθυμούν (μετά από άδεια της Διοίκησης των ΑΣΕΙ).

Ο Διευθυντής του EKEO είχε την τιμή να συνεργαστεί πριν πολλά χρόνια με τον Καθηγητή Δ. Νανόπουλο και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην προσπάθεια τους να ιδρυθεί τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας . Ειδικότερα,  ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε υποστηρίξει τον αγώνα αυτό για την ίδρυση τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο. Η προσπάθεια αυτή είχε επικεφαλής τον διάσημο ακαδημαϊκό καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλο αλλά παρά την υποστήριξη του Μακαριώτατου και τις ενθουσιώδεις ενέργειες του Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου δεν βρήκε ανταπόκριση και τελικά καταψηφίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Το άρθρο θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα των Ευελπίδων Ελλήνων

Ακολουθεί Βιογραφικό του Ακαδημαϊκού Καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, προικοδοτούμενη (endowed) με το ποσόν του ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων ($ 1,5 Million). Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη, Ελβετίας. Το 1997, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πως εμφανίστηκε, πως εξελίχθηκε και πως έχει την σημερινή μορφολογία του.

Έχει συγγράψει πάνω από 630 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 14 βιβλίων. Έχει πάνω από 38.500 αναφορές και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.

Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.