Πυρηνικά ΥποβρύχιαΟ κίνδυνος από την πιθανή καταστροφή των πυρηνικών κεφαλών που φέρεται να έφερε το πυρηνικό υποβρύχιο «Εκατερίνεμπουργκ» όταν ξέσπασε πυρκαγιά το 2011 παρουσιάζεται σήμερα διογκωμένος και υπερβολικός. Οι αναφορές περί νέου Τσερνόμπιλ και πυρηνικής καταστροφής είναι επιστημονικά αβάσιμες. Στο παρελθόν όχι μόνο έχουν προκύψει πυρκαγιές σε ατυχήματα πυρηνικών όπλων που προκάλεσαν πλήρη διαρροή του πυρηνικού υλικού αλλά έχουν γίνει και εκτεταμένα πειράματα στα εργαστήρια όπλων των ΗΠΑ και τις Ρωσίας προκαλώντας έκρηξη και πυρκαγιά σε πυρηνικές κεφαλές. (Δείτε το σχετικό βίντεο για τα ατυχήματα σε πυρηνικές κεφαλές που υπάρχει στο τέλος του άρθρου)

Τις επιπτώσεις αυτές το Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων (EKEO) τις έχει αναλύσει σε μελέτες του (όπως αυτή που παρατίθεται στο τέλος του άρθρου). H αλήθεια είναι ότι σε κάθε σύγχρονη πυρηνική κεφαλή δεν υπάρχουν πολλά πυρηνικά υλικά λόγω της σμίκρυνσης του θύλακα πλουτωνίου που έχει πλέον επιτευχθεί στα εργαστήρια όπλων. Αντιθέτως τα πρωτόγονα πυρηνικά όπλα των Πακιστανών, Κορεατών κλπ έχουν πολλαπλάσιες ποσότητες Ουρανίου και Πλουτωνίου λόγω της ανάγκης να προκληθεί σχάση λόγω μάζας και όχι λόγω τεχνολογίας (βλ σχετικές σημειώσεις εδώ). Σε κάθε πυρηνική κεφαλή των θερμοπυρηνικών όπλων των Ρώσων δεν αναμένεται να υπάρχει ποσότητα Πλουτωνίου μεγαλύτερη από δεκαπέντε κιλά ενώ το Τρίτιο που υπάρχει στο κέντρο του θύλακα δεν θα είναι περισσότερο από λίγα γραμμάρια. Το κέλυφος που περιέχει εκφυλισμένου ουράνιο δεν αποτελεί και αυτό μεγάλο κίνδυνο αφού δεν είναι σχάσιμο υλικό και βέβαια εκατοντάδες τόνοι του ήδη βρίσκονται στα πεδία μαχών της Γιουγκοσλαβίας λόγω των βλημάτων που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ.

Το EKEO θεωρεί ότι ακόμη και αν οι μερικές πυρηνικές κεφαλές του εν λόγω υποβρυχίου καίγονταν τότε το πρόβλημα θα ήταν μεν μεγάλο αλλά θα παρέμενε τοπικό και δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα. Για να το πούμε απλά μια πυρηνική βόμβα αν ριχτεί στη φωτιά η εμπλακεί σε χημική έκρηξη δεν μπορεί να προκαλέσει πυρηνική έκρηξη αλλά απλώς το υλικό θα σκορπίσει στη γύρω περιοχή η θα μεταφερθεί σε κάποιες αποστάσεις μέσω του νέφους
Ο κίνδυνος όμως θα προέρχονταν κυρίως από τον πυρηνικό αντιδραστήρα και τα σχετικά απόβλητα του υποβρυχίου σε περίπτωση έκρηξης πολύ μεγάλης ισχύος. Άρα ο κίνδυνος από την καύση των πυρηνικών κεφαλών είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο του ίδιου του πυρηνικού αντιδραστήρα του υποβρυχίου.

YouTube Preview Image

Διαβάστε στη συνέχεια τη μελέτη του Κέντρου Ελέγχου Όπλων στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις έκρηξης σε πυρηνικές κεφαλές.

Download (PDF, 1.73MB)

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.