YouTube Preview Image

Με τρεις επιτυχημένες δοκιμές του μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου Agni-III, η Ινδία θεωρείται έτοιμη για μεγαλύτερα εγχειρήματα, ότι είναι πρόθυμη να κατασκευάσει τη διηπειρωτική μορφή του όπλου, αυτή με την πυρηνική ικανότητα. Αυτή η ανακοίνωση είναι ένα βήμα προς τη κατασκευή του Agni-V, τόνισε με έμφαση ο διευθυντής του Center for Research and Development for Defense (DRDO), VK Saraswat όπως έγραψε τη Δευτέρα η ημερήσια εφημερίδα The Hindu, υπαινισσόμενη ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του Agni-V έγινε στις 15/2/2010 σε ένα νησί στο κόλπο της Βεγγάλης.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο, οι επιστήμονες του Center for Research and Development for Defense (DRDO) πιστεύουν ότι η επιτυχία που είχε η εκτόξευση του πυραύλου μέσου βεληνεκούς, ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή 1.5 τόνων αποδεικνύει την ωριμότητα του αποτρεπτικού προγράμματος  στην υπο-ήπειρο.

Δεδομένου ότι η Ινδία έχει δεσμευθεί να μη κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων σε ένοπλες συγκρούσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρέπει να αναμένεται μια εξίσου έντονης ικανότητας ανταπόκριση.

Σε αντίθεση με το Agni-III που είναι σε θέση να χτυπήσει στόχο σε απόσταση 3.000 χλμ., ο  Agni-V θα φέρει αρκετές πυρηνικές κεφαλές σε σχεδόν διπλάσια απόσταση.

Πύραυλος Agni

Αν και οι δύο χρησιμοποιούν σαν προωθητικό στερεό καύσιμο, ο πρώτος πύραυλος αποτελείται από δύο μέρη ενώ ο δεύτερος θα έχει ακόμα ένα μέρος καθώς και τη δυνατότητα να προσβάλει αντι-πυραυλικά συστήματα.

Το βεληνεκές των βαλλιστικών πυραύλων Agni («Φωτιά» στα Σανσκριτικά), που αναπτύχθηκε από το Ινδικό Υπουργείο Άμυνας, περιλαμβάνει τη μορφή Ι μεταξύ 700-800 χλμ και τη μορφή ΙΙ που μπορεί να φτάσει μέχρι 1500 χλμ. απόσταση.

Δεν θα υπάρξει μορφή IV καθώς με τη παραγωγή του Agni-V η Ινδία εισέρχεται άμεσα στον επίλεκτο όμιλο των χωρών που διαθέτουν διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΤΗΕ HINDU

Κάντε ένα σχόλιο